Peuter en Kleuterdans

Onze kleintjes in de schijnwerper

 

Peuter- en Kleuterdansen
2 – ong. 5 jaar
Peuter- en KleuterdansenZaterdag09:00 – 09:45u
09:55 – 10:20u
Bonifaciusschool
Paradijslaan 11 Alphen a/d Rijn
Peuterpret! (ADV)
Ouder- & Kinddansen*

vanaf ruim 1,5 jaar
Peuterdansen
Ouder- & Kind
Zaterdag10:20 – 11:20u* Nieuw Start 17 september 2022
Kids-Dance
vanaf ong. 6 – 8 jaar
Kids DanceZaterdag11:20 – 12:05uBonifaciusschool
Paradijslaan 11 Alphen a/d Rijn

Danslessen

Springen, rennen, dansen, rollen, kruipen, vallen, opstaan en weer doorgaan!
Een peuter ontdekt bewegend, spelend en vaak dansend de wereld om zich heen…

In onze lessen peuter– en kleuterdans o.l.v. de enthousiaste dansdocenten Daniëlle van Pelt en Kitty van Pelt worden de kinderen geprikkeld en gestimuleerd om bewegingsmogelijkheden te ontwikkelen en te ontplooien. Fantasie, expressie, durf, creativiteit, concentratie en samenspel, zijn naast beweging, ruimte, emotie, ontdekking en bovenal DANSPLEZIER de begrippen die centraal staan.

Zowel de grove en fijne motoriek, als de creativiteit, taal en luistervaardigheid worden  ontwikkeld en zo draagt peuter– en kleuterdans dus werkelijk bij aan een gezonde lichamelijke en geestelijke conditie!

In al onze lessen staat zowel de ontwikkeling van het kind, als het dansplezier centraal!

En dan…?! Is uw kind al 5 jaar! Vanaf deze leeftijd bieden wij naast de Kleuterdance (zaterdagochtend) ook uitdagende Dance en Twirl lessen  in Kerk & Zanen (dinsdagmiddag). Wellicht erg leuk om deze lessen te combineren, zodat uw kind met volop dansplezier zich kan blijven ontwikkelen.

Peuterdansen
De danslessen voor de peutergroep starten wekelijks in een kring waarna de les met een welkomstoefening op muziek wordt gestart. Aansluitend wordt er ongeveer een half uur gedanst en wordt er afgesloten met een voor de kinderen herkenbare afsluitende dans of oefening. (Bijvoorbeeld de trein, die weer uit dansland vertrekt en alle kindjes meeneemt en/of een ademhalings en ontspanningsoefening.)

De inhoud van de lessen bestaat afwisselend uit diverse losse (kinder)dansliedjes en andere weken wordt er -veelal bij de peuters- gedanst op instrumentale muziek met een bepaald thema, middels een verhaal.

Hierbij wordt ingespeeld op de fantasie van de kinderen en echt een verhaal gedanst wordt. Zo wordt er in de winterperiode bijvoorbeeld gedanst “met een sneeuwpop” en zijn we in de lessen bezig geweest met sneeuwvlokjes, warm aankleden, het op de fiets naar de winkel gaan om knopen te kopen, daarna weer terug door de winkelstraten te gaan, een sneeuwpop te bouwen, etc.
In de danslessen wordt op speelse wijze ingespeeld op bijvoorbeeld seizoenen, feestdagen, of thema’s als de dierentuin, een wereldreis, het sprookjesbos, etc. Gericht op de fantasie en ontwikkeling worden zo alle lessen vormgegeven.

Kleuterdansen
Bij de kleutergroep gaan we net wat dieper in op de bewegingen en wordt ook de snelheid wat opgevoerd, waardoor ook deze kinderen geprikkeld en uitgedaagd blijven. Tevens wordt er in deze les gebruik gemaakt van diverse attributen zoals de baton (twirlstok), hoepels, ballen, linten of pompoms.

Er wordt een eigen show(tje) aangeleerd, waarmee deze kinderen tijdens uitvoeringen zelf mogen optreden!

Om de lessen rustig en weer vol goede energie af te sluiten, krijgen alle kinderen bij de lessen in de Bonifaciusschool aan het einde van iedere les een bekertje limonade en een soepstengel. Hierna gaan zij weer naar hun papa/ mama toe.

Vaak krijgen wij de vraag of de les met of zonder ouders is…
Bovengenoemde lessen zijn zonder ouders erbij. Wanneer ouders bijvoorbeeld blijven kijken, merken we vaak dat de kinderen erg afgeleid zijn. Zonder ouders kunnen we veel meer qua dansontwikkeling met de kinderen doen/ bereiken, omdat we dan veel meer de aandacht en het enthousiasme van de kinderen hebben.
Uiteraard is het de eerste les wel toegestaan om als ouder bij de les van uw kind te blijven. Daarna verschilt het over het algemeen per kind wanneer een ouder niet meer bij de lessen is. Bij het ene kind gaat dat heel eenvoudig, terwijl de drempel voor een ander kindje net wat hoger kan liggen. Dan blijven ouders soms de eerste periode met een warming-up of gehele les nog (meedoen) en verlaten daarna de ruimte. In overleg stemmen we dit met u en de docent af. Voor de ouders/ verzorgers is er de mogelijkheid om koffie of thee te drinken in een ruimte naast het danslokaal.

Peuterpret! (ADV) Ouder- & Kinddansen
De lessen Ouder- & Kinddansen zijn gebaseerd op ADV, oftewel Algemeen Dansante Vorming.
O.l.v. dansdocente Jeanette de Jager wordt met losse (dans)liedjes en kleine verhaaltjes gewerkt, waarbij veel afgewisseld wordt in stukjes dans, een rustige activiteit op de grond, beweging en het doen van oefeningetjes. Zo worden verschillende dansspelletjes, dansopdrachten en liedjes wekelijks afgewisseld.

De kinderen leren op deze speelse wijze met diverse soorten muziek om te gaan, met richtingen en ruimtelagen, met maten en ritmes, met evenwicht, met sprongen, met grondoefeningen, met draaien, met wedstrijdjes, met dans & spel en materiaal, met pasjes, met thema’s/karakters/dieren/gevoel/expressie/dynamiek…

Binnen de les wordt vrijwel altijd met verschillende spel- en dansmaterialen gewerkt (waarbij te denken valt aan muziekinstrumentjes “om een dansorkest te vormen”, knuffels, danslinten, stoffen lappen of doekjes, etc.)
De gehele les is samen met een ouder/ verzorger; dus papa/ mama/ verzorger dansen de gehele les mee met het kind. Zo is er ook wekelijks extra ‘qualitytime’ voor elkaar! Hierbij is de maximale groepsgrootte van deze lessen is net even iets kleiner (en zo ook rustiger) dan de peuterdansgroepen.
Al met al… DÉ basis om later te kunnen dansen/sporten in welke vorm dan ook!

Kleding
– Er is voor de lessen geen speciale danskleding vereist, maar het is wel wenselijk dat de kleding makkelijk zit en dit in ieder geval sportieve (sport)kleding is. Er worden veelal diverse balletpakjes of stoere dance outfits gedragen.
– Flexibele dans-/ gym-/ turnschoentjes aan.
– Haren vast! (Dit mag in een staart of knot.)
– Sieraden; kettinkjes, armbandjes zijn m.b.t. de veiligheid niet toegestaan.

Contributie/ Losse lessen
De kosten per maand zijn € 18,75 voor de peuters/ kleuters, € 19,75 voor de kleuters vanaf de kids-dance lessen en € 20,- voor Peuterpret! (ADV); ouder- én kind samen. De eerste proefles is geheel gratis. Soms is het (voor ouders) na een eerste les nog niet helemaal in te schatten hoe uw kind de lessen verder op gaat pakken. Vandaar bieden wij daarna -met de periode van een maand- losse lessen aan voor € 5,- per les. In de tussentijd en/of na deze losse lessen kan besloten worden wel of geen lidmaatschap aan te gaan.

Aanmelden GRATIS proefles
Het is altijd mogelijk om een keer een dansles bij te wonen. Wanneer de eerste mogelijkheid is hoort u van ons na aanmelding voor de proefles door middel van het doorsturen van de gegevens van uw peuter/ kleuter.
Voor iedereen geldt dat er altijd voor een GRATIS PROEFLES kan worden aangemeld. Immers kan er dan gezien en ervaren worden hoe de danslessen er bij ons uit zien en/of dit iets voor uw zoontje of dochter is. Na de eerste proefles is er dan zoals beschreven eventueel nog de mogelijkheid tot het volgen van losse danslessen en/of het lidmaatschapsformulier in te vullen.

Mocht u interesse hebben in deze proefles, dan zouden wij voor de aanmelding graag onderstaande gegevens ontvangen, die u door kunt sturen naar info@mtd-spirit.nl o.v.v. “aanmelding proefles peuter- en kleuterdansen”:

 • Naam van uw zoontje/ dochtertje:
 • Geboortedatum:
 • Interesse in de proefles: Peuterpret! (adv) Ouder & Kind (Concertweg) of
  Peuterdans / Kleuterdance (Paradijslaan)

  Bij beiden lessen is het mogelijk een gratis proefles te volgen!
 • Adres:
 • E-mail:
 • Telefoonnummer: 

Ook is het mogelijk om via ons contactformulier aan te melden voor een gratis proefles. Wij vragen u dan bovenstaande gegevens wel alvast te vermelden.

Nadat wij alle gegevens hebben ontvangen, zetten wij uw zoontje of dochtertje op de lijst voor de proefles. U ontvangt daar nog een bevestiging van.

Mocht u nog verdere vragen hebben of voor een les af willen melden, dan kan contact opgenomen worden met:
Peuterdans, Kleuterdans, Kids-Dance, Dance & Twirl (Bonifaciusschool en/of Kerk & Zanen)
Claudia Verweij: 06-45274201
Peuterpret (ADV) Ouder & Kinddans* (*Deze les start op 17 september 2022)
Claudia Verweij: 06-45274201
Penningmeester/ financiën en administratie
Ellis Lamfers (penningmeester 06-17450522)

En/of via info@mtd-spirit.nl

Graag tot ziens in één van onze lessen!!

M.T.D. SPIRIT 
p/a Lupinesingel 292
2403 CV Alphen aan den Rijn 
info@mtd-spirit.nl 

Volg, like en deel ons!

 • M.T.D. SPIRIT op facebook
 • Facebook Peuter- en kleuterdans
 • Spirit op youtube